Pride 2024 #PonosniStarši

Junija svet praznuje mavrično ljubezen – ljubezen oseb LGBTIQ+, ki se morajo tudi dandanes boriti za enake človekove pravice. Tema družbene enakosti je Dedolesu zelo pri srcu, zato se vsako leto trudimo pomagati našim queer prijateljem na poti do sprejetosti. Letos smo se osredotočili na najpomembnejšo obliko ljubezni – starševsko ljubezen.

Zgodbe, v katerih zmaga ljubezen #PonosniStarši

Oglej si tri navdihujoče družinske zgodbe, ki sporočajo, kako lahko podpora naših najdražjih popestri in osreči naša življenja. Če se ti ali nekdo, ki ti je blizu, sooča z razkritjem svoje spolne usmerjenosti, prisluhni izkušnjam ljudi, ki so se osvobodili predsodkov ter se odločili najti način, kako sprejeti svoje najdražje.

▶ Ponosen starš

Starševska ljubezen je temelj vsake ljubezni. To je čustvo v najčistejši obliki. Taka ljubezen je brezpogojna in brezmejna. In ne glede na vse, ta vez traja večno.

Svojim otrokom želimo le najboljše in pogosto sanjamo o njihovi prihodnosti. Vendar se te sanje lahko razblinijo, ko se odpravijo na samostojno življenjsko pot in sami odkrivajo, kaj bi želeli početi. Zavedati se moramo, da so lahko drugačni. Imajo drugačna čustva, pričakovanja in pogosto tudi drugačno spolno usmerjenost. Starševstvo prinaša številne izzive – in ta je zagotovo eden izmed njih.

Sprejeti dejstvo, da je naš otrok del queer skupnosti, ni lahka naloga. Strah pred neznanim pa spremlja tudi skrb, kako se bo na to dejstvo odzvala družba. Prej ali slej pa bomo spoznali, da mnenja drugih niso pomembna. Še najmanj pa našim otrokom. Potrebujejo nas prav toliko kot prej. Potrebujejo našo podporo in objem, ki jim je vedno na voljo.

Pogovarjajmo se, pretehtajmo tudi besede, ki jih ne razumemo povsem ter jezo in zaskrbljenost usmerimo v nova prizadevanja za medsebojno razumevanje. Če imamo podporo svojih bližnjih, imamo vse na svetu.

Na koncu je vse odvisno od nas. Mi smo tisti, ki smo pustili ponos in predsodke ob strani ter se odločili ljubiti človekovo dušo, ne glede na to, v kakšnem telesu prebiva. Na to smo lahko PONOSNI.

Pri Dedolesu verjamemo, da je starševska ljubezen najmočnejše čustvo na svetu in lahko premaga čisto vse. Pridruži se nam ter sodeluj pri ustvarjanju boljšega življenjskega okolja. #PonosniStarši

Pridruži se mavričnemu izzivu

Starševska ljubezen ne sme biti pogojena in mora biti sposobna premagati prav vse težave. Kljub temu pa mnogi niso deležni podpore družine in bližnjih. K sreči obstajajo neprofitne organizacije, ki jim v teh primerih lahko nudijo oporo in pomoč.

Tako kot prejšnja leta imajo tudi tokrat našo podporo. OZ Dedoles SK podarja finančni prispevek iz akcije Dedolesovega drobiža v višini 5.000 €, vendar lahko tvoje sodelovanje ta prispevek poveča do 12.000 €. Dovolj je že, da junija pod našimi objavami na družbenih omrežjih napišeš, kaj si predstavljaš pod pojmom ponosna ljubezen. Za vsak komentar bomo OZ Iniciativa Inakost namenili dodatnih 5 €.

Podpri svoje najdražje

Če želiš podpreti svoje bližnje in se udeležiti letošnjega mavričnega pohoda, prenesi transparent, s katerim lahko svetu in njim sporočiš svoj PONOS. Transparent lahko preneseš TUKAJ.

Izrazi se z darilom! ❤

Najlepše darilo je naša podpora. Vendar je včasih težko najti prave besede. Zato imamo zate preprost nasvet. Odkrij ponosno darilo in z njim izkaži svojo podporo in sprejemanje. Naredi korak naprej in svojo ljubezen izrazi brez odvečnih besed! TUKAJ → lahko izbiraš med več sto barvitimi kosi iz naše kolekcije.

S tem se lahko soočimo skupaj

Če ne čutiš dovolj podpore okolice ali imaš težave s svojim duševnim zdravjem, ne oklevaj in poišči pomoč v bližnji neprofitni organizaciji. Pomagali ti bodo prebroditi najtežje trenutke in zagotovili podporo, ki si jo vsi zaslužimo.