Nogavični izziv 2022

Tema Nogavičnega izziva 2022, ki jo je napovedala svetovna organizacija Down Syndrome International, je "What inclusion means", torej "Kaj pomeni vključevanje“.

Konvencija Združenih narodov o pravicah invalidov (UNCRPD) poziva k polnemu in učinkovitemu sodelovanju ter vključevanju ljudi z DS v družbo. Vendar pa se ljudje z Downovim sindromom še vedno soočajo s številnimi ovirami in predsodki.


Vključujoče izobraževanje podpira raznolikost učencev, ki se učijo biti strpnejši drug do drugega. Pomaga pri premagovanju predsodkov in ovir ter omogoča invalidnim osebam, vključno tistim z Downovim sindromom, da sklepajo vseživljenjska prijateljstva.


S športom na najboljši način spodbujamo vključevanje, saj nam pomaga zaznati edinstvenost vsakega izmed nas. Številni nadarjeni in uspešni športniki z Downovim sindromom dokazujejo, da ni nujno, da je invalidnost ovira za uspeh.


Vključujoče zaposlovanje

Tudi ljudje z Downovim sindromom bi radi delali, a te priložnosti ne dobijo vedno – in to je napaka! Vsakdo mora dobiti priložnost za delo, pa čeprav le za nekaj ur. Delovna storilnost invalidnega delavca verjetno ne bo na ravni drugih zaposlenih, s čimer morajo delodajalci računati. A ljudje z Downovim sindromom so eni najbolj iskrenih in zvestih zaposlenih, njihov pozitiven vpliv na ekipo pa je neprecenljiv.